howto

How to: Een aangepaste installatie uitvoeren

Laatste update: 17 May, 2012 18:17

Stel, je hebt Windows XP geïnstalleerd en je wilt upgraden naar Windows 7. Dan kom je in aanmerking voor een upgradeversie van Windows 7, maar een direct upgradepad wordt niet ondersteund. Of je hebt de retailversie van Windows 7 en je wilt een dual boot opzetten. Dan moet je een aangepaste installatie doen en hoe je dat doet laten we hier zien.

Allereerst is het van belang om te controleren of je PC voldoet aan de minimumeisen voor Windows 7.
Vervolgens is het belangrijk om al je data te backuppen, bijvoorbeeld naar een externe harde schijf. Tijdens een aangepaste installatie gaan alle persoonlijke instellingen en geïnstalleerde programma's verloren. Je zult deze dus opnieuw moeten installeren. Wel wordt de map Windows.old aangemaakt, waarin alle mappen van de vorige Windows installatie terug te vinden zijn. Het blijft echter zaak om een backup te maken van je data!

Een andere mogelijkheid is om de Easy Transfer wizard te gebruiken om bestanden en instellingen over te zetten.
Hoe dit in zijn werk gaat kun je in deze 'how to' lezen.

Als je een aangepast installatie uitvoert als upgrade dan moet je setup starten vanuit Windows. Er wordt dan gecontroleerd of een een vorige versie van Windows aanwezig is die het recht geeft om een upgrade installatie te doen. Dit is belangrijk, omdat als er geen geldige Windows versie wordt aangetroffen de installatie wel doorgaat, maar activatie vervolgens mislukt, omdat de upgrade productsleutel niet geaccepteerd wordt.

Wil je een aangepaste installatie uitvoeren om bijvoorbeeld een dual boot op te zetten, om veranderingen aan partities te maken of om Windows op een andere partitie dan C:\ te installeren dan kun je ook van de DVD opstarten. De upgradeoptie is dan niet beschikbaar. Als je Windows 7 al geïnstalleerd hebt en je wilt een dual boot
met Windows XP lees dan ook het artikel How to: Dualboot Windows 7 en XP.

Installeren door te booten van DVD:

Ga je installeren door vanaf de DVD te booten dan moet je zorgen dat de DVD speler als eerte bootdevice in het BIOS staat. Doe de DVD in de speler en (her)start je PC. Druk op een toets om van DVD te starten als hierom gevraagd wordt. Setup wordt gestart en vraagt om de landeninstellingen. Vul deze in en druk op OK.
De installatie verloopt nu verder als hieronder vanaf punt 2 beschreven.

Installeren vanuit Windows:

 1. Doe de Windows DVD in de DVD speler. Open Computer en dubbelklik op de DVD speler. Er verschijnt dan eens venster als hieronder. Mocht deze niet verschijnen, klik dan met rechts op de DVD speler, klik Openen en dubbelklik op setup.exe.

 2. Klik vervolgens op Nu installeren.

  install2
 3. Setup kopieert nu enkele bestanden en vraagt vervolgens of je de nieuwste updates voor de installatie wilt dowloaden. Klik deze optie aan als je een werkende internetverbinding hebt, deze is namelijk nodig. Er worden nu wat updates gedownload en de installatie wordt opnieuw opgestart. Vervolgens zie je het scherm met de licentievoorwaarden. Zet een vinkje bij Ik ga akkoord en klik op Volgende.

 4. In het volgende scherm kun je kiezen voor een aangepaste installatie, zoals je hieronder kunt zien:

  install1

 5. Je kunt nu kiezen waar je Windows wilt installeren. Als je een upgradeinstallatie van XP uitvoert of als je je huidige Windows versie wilt vervangen door Windows 7 kies je voor de C:\ partitie. Wil je een dual boot opzetten kies dan voor een andere partitie dan C:\, waarbij de opmerking dat op deze partite geen belangrijke data moet staan, omdat deze geheel gewist wordt! Als je een dual boot wilt opzetten is het dus van belang om al van te voren te bepalen waar je Windows 7 gaat neerzetten en eventuele data veilig te stellen!

 6. Kies je voor de C:\ partitie dan komt setup vervolgens met de volgende waarschuwing:

  install3

  Nadat je op OK hebt geklikt wordt de installatie gestart. Tijdens de installatie wordt je PC een paar keer opnieuw opgestart. Aan het einde vraagt setup om een gebruikersnaam en wachtwoord in te stellen en de productcode op te geven. Je kunt dan gelijk activeren. Daarna volgen de instellingen voor Windows Update, datum en tijd en je netwerk. Daarna start Windows door naar de desktop.


Nu kun je aan de slag met het installeren van een virusscanner en van eventueel ontbrekende stuurprogramma's voor je hardware. Het is belangrijk om ook de nieuwste Windows Updates gelijk binnen te halen. Daarna kun je al je programma's gaan installeren.

Het kan handig zijn om de map Windows.old nog even een tijdje te laten staan na installatie. Mocht je iets vergeten zijn te backuppen dan is de kans groot dat je het in deze map nog kan terugvinden.
Wil de Windows.old verwijderen dan doe je dat via schijfopruiming, door een vinkje te zetten bij Vorige Windows installaties.


facebook share  

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op BitsForums.nl

pijl2 Terug naar de How to index

=