howto

How to: Een herstelinstallatie uitvoeren

Laatste update: 17 May, 2012 18:17

In deze how to laten we je zien hoe je een herstelinstallatie kunt uitvoeren. Een herstelinstallatie kan een oplossing zijn als Systeemherstel geen uitkomst biedt bij problemen of als er geen makkelijkere manier is om Windows weer goed draaiende te krijgen.

Een herstelinstallatie laat je gebruikersaccounts, programma's en je data ongemoeid. Het kan echter wel nodig zijn om stuurprogramma's opnieuw te installeren. Thema's, geluiden en services teruggezet naar de standaard-instellingen en Windows Updates moeten ook opnieuw geïnstalleerd worden.

Een herstelinstallatie is alleen mogelijk vanuit Windows en met een originele Windows DVD, je kunt geen herstelinstallatie doen met een herstel-DVD van de PC-fabrikant, in de Veilige Modus of door de PC op te starten met de Windows DVD. Er moet op de C:\ schijf minstens 9 GB vrije ruimte zijn en je moet ingelogd zijn met een account met administratorrechten.

Een herstelinstallatie uitvoeren

  1. Doe de Windows DVD in de DVD speler. Open Computer en dubbelklik op de DVD speler. Er verschijnt dan eens venster als hieronder. Mocht deze niet verschijnen, klik dan met rechts op de DVD speler, klik Openen en dubbelklik op setup.exe.

  2. Klik vervolgens op Nu installeren.

    install2
  3. Setup kopieert nu enkele bestanden en vraagt vervolgens of je de nieuwste updates voor de installatie wilt dowloaden. Klik deze optie aan als je een werkende internetverbinding hebt, deze is namelijk nodig. Er worden nu wat updates gedownload en de installatie wordt opnieuw opgestart. Vervolgens zie je het scherm met de licentievoorwaarden. Zet een vinkje bij Ik ga akkoord en klik op Volgende.

  4. In het volgende scherm kies je dan voor de upgrademogelijkheid. Setup zal nu een verse, onbeschadigde Windows over je huidige versie installeren, met behoud van bestanden en programma's. Let op, dit kan wel enige tijd duren, afhankelijk van de configuratie van je PC.

  5. Nadat de installatie voltooid is laat je eerst naar updates zoeken via Windows Update en check je of alle hardware goed werkt. Het kan nodig zijn om stuurprogramma's opnieuw te installeren. Die vind je op de website van de fabrikant van de computer of van de hardware in kwestie.

    Mocht je problemen hebben met inloggen in Windows Live Messenger sluit Messenger dan af en verwijder dan de inhoud van de volgende mappen:

C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\Roaming\Microsoft\MSNMessenger\
C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\Local\Microsoft\WindowsLiveContacts\
C:\Users\<gebruikersnaam>\Contacts

AppData is een verborgen map, door %AppData% in het zoekvlak te typen en op enter te drukken kom je in de map Roaming terecht. Verborgen mappen zichtbaar maken doe je door in Verkenner op Organiseren > Map- en zoekopties te klikken. Ga naar het tabblad Beeld en zet een bolletje bij Verborgen bestanden weergeven.


facebook share  

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op BitsForums.nl

pijl2 Terug naar de How to index

=