howto

Standaardprogramma's en bestandsassociaties instellen

Laatste update: 17 May, 2012 18:17

default_prgrams

Het is je vast wel eens overkomen, je installeert die handige nieuwe muziekspeler op je PC en vervolgens maakt deze zichzelf het standaardprogramma en openen alle muziek- en geluidsbestanden in deze speler en niet meer in Windows Media Player. Of je wilt dat .doc bestanden standaard in WordPad geopend worden en niet in Word. Gelukkig kun je zelf beslissen welk programma het standaardprogramma is en welk programma bepaalde bestandsextensies mag openen. Dit doe je via Standaardprogramma's, te vinden in het Configuratiescherm.

N.B. Voor het herstellen van de foutmelding Er is voor deze bewerking geen programma aan het opgegeven bestand gekoppeld. Maak een koppeling via het onderdeel Koppelingen instellen van het Configuratiescherm in Verkenner zie het artikel Bestandsextensies herstellen.

Standaardprogramma's instellen

Open Standaardprogramma's via Configuratiescherm > Standaardprogramma's.
In dit voorbeeld gaan we Windows Media Player instellen als het standaardprogramma. Hiervoor klik je op de link Uw standaardprogramma's instellen.

In het volgende scherm klik je aan de linkerkant onder programma's op Windows Media Player en vervolgens klik je op Dit programma als standaard instellen.

Je vind hier ook de optie Selecteren wat standaard met dit programma wordt geopend. Hier kun je instellen welke bestandstypen en protocollen standaard met Windows Media Player worden geopend. Deze optie vraagt wel enige kennis van bestandstypen!

Een bestandstype aan een specifiek programma koppelen

In ons tweede voorbeeld willen we WordPad koppelen aan de bestandsextensie .doc, die standaard door Word geopend wordt. Hiervoor klikken we op de tweede optie in het scherm Standaardprogramma's, Een bestandstype of protocol aan een programma koppelen.

In het volgende scherm scroll je in de lijst naar de extensie .doc en vervolgens klik je op de knop Ander programma.

In het venster Openen met zoek je naar WordPad, klik deze aan en druk op OK.

Windows maakt nu de koppeling en in het venster Koppelingen instellen zie je nu dat de extensie .doc aan
WordPad is gekoppeld.facebook share  

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op BitsForums.nl

pijl2 Terug naar de How to index

=