probs

 

Kids en internet: Veiliger surfen

Laatste update: 17 May, 2012 18:17

Op het wereldwijde web valt veel leuks te beleven en dat geldt zeker ook voor kinderen. Helaas heeft het web ook zijn donkere kanten. Een onschuldige zoekactie via Google zonder SafeSearch kan soms, op zijn zachtst gezegd, minder onschuldige resultaten opleveren en dat ene leuke spelletje blijkt soms een hardnekkig virus te bevatten.

Bescherm je PC!

Een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om je PC te beveiligen is een goede virusscanner.
Je kunt echt het internet niet meer op zonder. Er zijn verschillende pakketten te koop, deze zijn vaak zeer uitgebreid en bieden ook een firewall en website filters. Maar er zijn ook gratis scanners te vinden,
zoals Avast! en AVG free.

Van Microsoft komt het programma Security Essentials, een beveiligingssuite bestaande uit antivirus-, malware-, en spywarebeveiliging, in combinatie met de Windows Firewall. Security Essentials is gratis te downloaden en te gebruiken.

Speciale internetbrowsers voor kinderen

Voor jonge kinderen bestaan er zogenaamde kinderbrowsers. Een bekende kinderbrowser is Krowser, een programma dat een soort 'schil' legt over Internet Explorer. Krowser werkt met een whitelist; een lijst van websites die voor een bepaalde leeftijd goedgekeurd zijn. Websites die niet op deze lijst staan worden geblokkeeerd. Je kunt de lijst ook zelf aanvullen. Krowser kost eenmalig €9,95.

Een andere zeer goede kinderbrowser is MyBee, dat in grote lijnen hetzelfde werkt als Krowser.
Afgelopen jaar (2010) heeft MyBee de SIDN Internet Award voor veilig internet gewonnen. MyBee is ontwikkeld in samenwerking met Mijn Kind Online en Ouders Online en is gratis te downloaden.

 

Veiliger zoeken met Google en Bing

De twee grootste zoekmachines Google en Bing bieden beiden een mogelijkheid om seksueel expliciet materiaal
uit de zoekresultaten te filteren. Google noemt dit SafeSearch (klik rechtsboven op Instellingen en dan op Zoekinstellingen), bij Bing heet het gewoon Veilig zoeken (klik op Meer en dan rechtsboven op Voorkeuren). Helaas is in beide zoekmachines het filterresultaat niet 100%, maar gecombineerd met een programma als Windows Live Family Safety kom je een heel eind.


facebook share  

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op BitsForums.nl

pijl2 Terug naar de KidsBits-index