logo_news

 

XP modus voor Windows 7, wat is dat?

Artikel door MW, op Tuesday, 28 April, 2009xp_logo
Laatste update: 17 May, 2012 18:17

Een probleem waar Vista-gebruikers nogal eens mee geconfronteerd worden, is compatibiliteit met software.  Programma's die onder Windows XP nog probleemloos werkten, geven in Vista ineens allerlei problemen doordat ze niet goed met het besturingssysteem overweg kunnen. Vooral voor zakelijke gebruikers is dit een groot probleem, als er bijv. nog met verouderde software wordt gewerkt.

Microsoft heeft voor Windows 7 een oplossing voor dit probleem gevonden in de vorm  van XPM, ofwel XP Mode. Hiermee draait Windows XP onder Windows 7, in een virtuele omgeving. Virtualisatie is al lang geen onbekend verschijnsel meer. Al eerder was het mogelijk om een besturingssysteem binnen een host-OS te draaien.  XPM is dan ook een voortzetting van Microsoft Virtual PC. Andere bekende voorbeelden zijn VMWare en VirtualBox.

Technisch is er dus weinig nieuws onder de zon. In vergelijking met MS Virtual PC is wel nieuw dat programma's die onder XPM draaien zelfstandig op de desktop van Windows 7 verschijnen. Het hoofdvenster en de taakbalk van Windows XP zijn dus niet zichtbaar. De onder XPM draaiende programma's zullen uiteraard wel een XP-achtig uiterlijk hebben, waarbij te denken valt aan de bekende blauwe titelbalk uit XP's Luna interface.
De in de virtuele omgeving geïnstalleerde programma's verschijnen ook in het startmenu van Windows 7.

Een mogelijke toepassing voor XPM is Internet Explorer 6. Deze browser wordt nog veel gebruikt. Ontwikkelaars van websites kunnen op deze manier dus makkelijk testen of hun sites nog compatible zijn met IE6, zonder daarvoor een aparte XP-machine met de browser te hoeven gebruiken. De browser integreert ook naadloos in de Windows 7-desktop, en kan dus eventueel naast IE 8 draaien.

Programma's  die ouder versies van Internet Explorer als onderliggende "engine" gebruiken kunnen  op deze manier ook probleemloos in een Windows 7-omgeving  worden geïnstalleerd.
Voor gebruik van XPM moet de processor virtualisatie ondersteunen (de meeste moderne processoren van AMD en Intel doen dat).

XPM wordt niet meegeleverd met Windows 7, maar is als gratis download beschikbaar voor gebruikers van Windows 7 Professional, Enterprise en Ultimate.
Je krijgt dan een volledig gelicenseerde versie van Windows XP SP3, die in een virtuele omgeving binnen Windows 7 gebruikt kan worden.

vxp_17.jpg
Microsoft Word onder Windows 7 (voorgrond), en gevirtualiseerd  onder Windows XP (achtergrond), gebroederlijk op één Windows 7 desktop.

securable.JPG
Om uit te vinden of je processor virtualisatie ondersteunt kun je gebruik maken van het programma Securable.
In één oogopslag kun je daarmee zien of je straks gebruik kunt gaan maken van de XP Mode van Windows 7.
Securable is gratis, en hier te downloaden.(Screenshot en bron: Paul Thurrott/Windows Supersite.)

Artikel door MV

 

Verwante artikelen

pijl Geen AutoRun voor USB sticks in Windows 7
pijl Windows 7 Release Candidate gaat op 5 Mei publiek
pijl Microsoft kondigt 36 veranderingen aan in RC build
pijl Windows 7 in zes smak
enfacebook share  


Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op
BitsForums.nl

pijl2 Terug naar de Nieuws-index