logo_news

 

Veel gestelde vragen: Windows 7 upgrade mogelijkheden

Artikel door MW, op Wednesday, October 28, 2009
Laatste update: 17 May, 2012 18:17

Nu Windows 7 officieel verkrijgbaar is zullen een hoop mensen zich afvragen of ze kunnen upgraden.
We zetten hier een lijst met veel voorkomende vragen op een rijtje. Staat je vraag hier niet tussen, laat het weten in dit topic op BitsForums.

Wat is het verschil tussen een in-place upgrade en een aangepaste installatie?
Een in-place upgrade werkt je huidige versie van Vista bij naar Windows 7, zonder dat hierbij instellingen verloren gaan. Ook worden programma's met rust gelaten.
Een aangepaste installatie kijkt in het geval van een upgradelicentie alleen of er een geldige eerdere versie van Windows (XP of Vista) aanwezig is. Verder is dit een schone installatie, je zult dus al je programma's opnieuw moeten installeren. Ook je persoonlijke intellingen gaan verloren.
Welke manier je ook kiest, het is belangrijk om je data naar een externe HHD of een andere (data)partitie te backuppen/verplaatsen.

Ik heb nu Windows Vista Home Premium op mijn PC, naar welke versies van Windows 7 kan ik upgraden?
Je kunt upgraden naar de Home Premium en Ultimate versies van Windows 7. Maar je moet om zijn minst service pack 1 geïnstalleerd hebben. Dit zijn in-place upgrades, dat houdt in dat je programma's en instellingen behouden blijven. Het is wel verstandig om voordat je gaat upgraden met de Windows 7 upgrade advisor te kijken of al je programma's werken met Windows 7. Let met name op antivirusprogramma's, je hebt vaak een nieuwere versie nodig die geschikt is voor Windows 7.

Ik heb Windows Vista Ultimate op mijn PC, kan ik upgraden naar Windows 7 Home Premium?
Deze situatie geeft je het recht om een goedkopere upgrade licentie te gebruiken, maar je kunt geen in-place upgrade doen. Dit wordt namelijk beschouwd als een downgrade. Je moet een aangepaste installatie doen, waarbij je programma's en instellingen verloren gaan.

Ik gebruik nu Windows XP, heb ik recht op een upgradelicentie?
Jazeker. Maar ook hier geldt dat je een aangepaste installatie moet doen. Een in-place upgrade is niet mogelijk, de verschillen tussen XP en Windows 7 zijn domweg te groot.

Kan ik mijn engelstalige Vista Home Premium in-place upgraden met een nederlandse versie van Windows 7?
Nee, je kunt geen in-place upgrade doen als de taalversies verschillend zijn. Wat wel mogelijk is om een engelstalige upgradeversie van Windows 7 Ultimate aan te schaffen. Hiermee kun je dan een in-place upgrade doen. Deze versie beschikt over taalpakketten (via Windows Update) zodat je een nederlandstalig taalpakket kunt installeren. Je kunt overigens wel een aangepaste installatie doen.

Kan ik een schone installatie doen met een upgrade DVD?
Ja, dat kan, zij het via een omweg. En is het niet de bedoeling als je geen legale versie van XP of Vista hebt.

Kan ik mijn 32-bit Windows Vista upgraden naar een 64-bit versie van Windows 7?
Nee, je moet een aangepaste installatie doen. In-place upgraden van 32- naar 64-bit is niet mogelijk.

Hieronder vind je het upgradeschema. Hier kun je zien welke mogelijkheden er precies zijn.

updatelist

Wat is het verschil tussen retail-, upgrade- en OEM-versies?

Een retailversie is de duurste versie van Windows. Deze mag 'verhuist' worden naar een nieuwe PC en geeft recht op ondersteuning van Microsoft. Met een retailversie kun je zowel een upgrade als een schone installatie uitvoeren. In de doos vind je twee DVD's, een 32-bit én een 64-bit versie. Hiervan kun je er echter maar één tegelijk gebruiken, je krijgt maar één productsleutel.

Een upgradeversie is goedkoper dan retail en verkrijgbaar in 32- of 64-bit uitvoering. Om deze te kunnen installeren is een geldige eerdere versie van Windows nodig. Ook deze versie geeft recht op ondersteuning van Microsoft.

OEM-versies zijn de goedkoopste versies. Deze zijn bedoeld voor systeembouwers die hun systemen doorverkopen aan derden. Voor ondersteuning moet je bij deze OEM verkoper zijn. OEM versies zijn 'getrouwd' met de PC waarop ze geïnstalleerd zijn (om precies te zijn, het moederbord van de PC) en mogen niet verhuist worden naar een nieuwe PC. Je kunt maar beperkt hardware vervangen, verander je te veel, dan moet je opnieuw telefonisch activeren. OEM DVD's kunnen niet gebruikt worden om een in-place upgrade te doen, alleen een schone installatie.


facebook share  


Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op
BitsForums.nl

pijl2 Terug naar de Nieuws-index