probs

 

Foutopsporing in Internet Explorer

Laatste update: 17 May, 2012 18:17

Als Internet Explorer steeds crashed of vastloopt kan het nuttig zijn om de browser zonder invoegtoepassingen (add-ons) op te starten. Invoegtoepassingen zijn kleine programmaatjes die met Internet Explorer meedraaien. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de Google Toolbar en de MacAfee toolbar, maar ook Silverlight en Shockwave zijn invoegtoepassingen. Helaas zijn er ook minder nuttige browseruitbreidingen.


IE vol met toolbars

Soms kunnen invoegtoepassingen dus voor problemen zorgen. Om uit te zoeken welke invoegtoepassing dwars ligt kunnen we Internet Explorer zonder deze invoegtoepassingen op starten. Ga hiervoor naar Start en typ in het zoekvlak iexplore.exe -extoff en druk op enter. Je browserscherm ziet er dan zo uit als hieronder. (IE versie 8)

no-add-ons

Als er zich nu tijdens het browsen geen crashes meer voordoen schakel dan alle invoegtoepassingen uit.
Ga hiervoor naar Extra > Invoegtoepassingen beheren, of klik op de gele informatiebalk. Klik op de toepassing en dan op de knop Uitschakelen onderin het scherm. Doe dit zowel voor Werkbalken en uitbreidingen als voor Accelerators.

Start Internet Explorer nu weer in normale modus. Schakel dan één voor één de invoegtoepassingen weer in, totdat de browser weer vastloopt/crashed. Je hebt dan de boosdoener te pakken. Laat deze uitgeschakeld, of verwijder de invoegtoepassing helemaal. Accelerators zijn eenvoudig te verwijderen door op de knop verwijeren te klikken die onder in het scherm verschijnt als je een accelerator aanklikt. Toolbars zijn vaak te verwijderen via Programma's en onderdelen in het Configuratiescherm. Hieronder bijvoorbeeld de Yahoo toolbar.

Sommige malware installeert kwaadaardige add-ons. Deze zijn vaak niet op de bovenstaande manier te verwijderen. Scannen met een goede malwarescanner als Malwarebytes kan dan helpen deze te verwijderen.

facebook share  

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op BitsForums.nl

pijl2 Terug naar de Probleemoplossing-index