probs

 

Problemen met de installatie van SP1 voorkomen en verhelpen

Laatste update: 17 May, 2012 18:17

Inhoud van dit artikel:update
Wat is nu eigenlijk een service pack?
Wat zit er in service pack 1 voor Windows 7?
Voorkomen van problemen bij de installatie van SP1 voor Windows 7
Problemen oplossen bij de installatie van SP1
Foutmeldingen bij de installatie van SP1

Begin Maart heeft Microsoft het eerste service pack voor Windows 7 uitgebracht.
Deze 'moeder van alle updates' wordt verspreidt via Windows Update
en het Download Center van de softwaregigant.

Wat is nu eigenlijk een service pack?

Een service pack (SP) is een verzameling van alle eerder uitgebrachte updates, hotfixes en verbeteringen. Een enkele keer wordt er ook nieuwe functionaliteit toegevoegd via een service pack, zoals met SP2 voor Windows XP, dat onder andere een verbeterde versie van de Windows Firewall bevatte.

Microsoft brengt vaak een service pack uit als het totaal aantal updates boven een bepaalde limiet uitkomt. Het installeren van een service pack is in het geval van een schone installatie makkelijker en geeft minder fouten dan het installeren van alle updates apart.

Wat zit er in service pack 1 voor Windows 7?

SP1 bevat alle voorgaande veiligheids-, prestatie- en stabiliteitsupdates. Daarnaast bevat SP1 ook verbeteringen aan onderdelen en services in Windows, zoals verbeterde connectiviteit van HDMI apparaten, printen via de XPS Viewer en herstel van openstaande vensters in Windows Explorer na een herstart.

Voorkomen van problemen bij de installatie van SP1 voor Windows 7

Hieronder vind je een aantal richtlijnen die de kans op problemen bij de installatie van SP1 zo klein mogelijk maken:

    • Zorg voor voldoende vrije schijfruimte. De installatie via Windows Update heeft tussen de 750MB (32-bit) en 1050MB (64-bit) aan vrije schijfruimte nodig. Dit hangt ook af van hoe up-to-date je systeem is. Als je SP1 van de downloadpagina van Microsoft installeert heb je tussen de 4100MB (32-bit) en de 7400MB (64-bit) vrije ruimte nodig.
    • Als je eerdere bèta- of RC-versies van SP1 hebt geïnstalleerd dien je deze eerst te verwijderen. Dit doe je via Geïnstalleerde Updates. Indien een vorige versie van SP1 niet juist verwijderd wordt kan dit tijdens de installatie van SP1 leiden tot foutcode 0x800f0904.
    • Zorg voor een recente backup van je belangrijke data. Ideaal hiervoor is een externe harde schijf of een USB stick met voldoende ruimte.
    • Zorg dat je laptop aangesloten is via het lichtnet. Dit om te voorkomen dat de batterij leegraakt tijdens de installatie, waardoor deze kan mislukken.
    • Sommige antivirusproducten kunnen zorgen voor problemen bij de installatie van SP1. Schakel deze dan tijdelijk uit voor de installatie. Vergeet niet deze weer in te schakelen na afloop.
    • Als je Microsoft Security Essentials gebruikt, zorg dan dat deze bijgewerkt is naar de laatste versie. Oudere versies zorgen ervoor dat de installatie van SP1 wordt afgebroken.

     

    Problemen oplossen bij de installatie van SP1

    Mochten zich ondanks deze voorzorgen toch problemen voordoen tijdens de installatie, waardoor deze niet succesvol kan worden afgerond, dan kun je de System Update Readiness Tool gebruiken. Deze repareert eventuele beschadigde bestanden die nodig zijn voor de correcte installatie van SP1. Hieronder staan de downloadlinks per Windowsversie.

    Windows 7 32-bit (x86) Download
    Windows 7 64-bit (x64) Download

    Installeer en run de tool. Hierna kun je proberen om SP1 opnieuw te installeren.


    Foutmeldingen bij de installatie van SP1

  • Foutcode 0xC000022: Veroorzaakt door McAfee Host Intrusion Protection. Oplossing is de optie Startup IPS Protection enabled uit te schakelen.
  • Foutcode 0x80070003 ERROR_PATH_NOT_FOUND op een Medion PC. Medion heeft een hotfix uitgebracht voor deze foutmelding.
  • Foutcode 0x800F0A12: De installer heeft geen toegang tot de systeempartitie. Dit kan voorkomen als de systeempartitie gekopieerd is door disk management tools van andere fabrikanten. Om dit op te lossen open je een Opdrachtprompt met Administratorrechten, via Start > typ in zoekvlak cmd.exe > rechtsklik en kies Uitvoeren als Administrator. Achter de prompt typ je dan DISKPART en druk op enter. Achter de DISKPART prompt typ je nu automount enable en druk je op enter. Herstart de PC en installeer SP1.

    diskpart
  • Foutcode 0x800F0A13 of 0x800F826: Deze twee foutcodes kunnen voorkomen als je Driver Sweeper gebruikt hebt om ATI Display Drivers te verwijderen. Oplossing vind je op de site van Phyxion, de maker van Driver Sweeper.
  • Foutcode 0x800F0904: Als je eerdere bèta- of RC-versies van SP1 hebt geïnstalleerd dien je deze eerst te verwijderen. Dit doe je via Geïnstalleerde Updates. Indien een vorige versie van SP1 niet juist verwijderd wordt kan dit tijdens de installatie van SP1 leiden tot deze fout.
  • Je krijgt een blauw scherm met STOP 0x0000007F nadat SP1 geïnstalleerd is. Dit komt doordat bepaalde antivirusprogramma's proberen van dezelfde opstartbestanden te lezen. Microsoft heeft hier een Knowledge Base artikel over met een oplossing.
  • Foutcode 0x80004005 E_FAIL of 0x8004a029: Deze fout heeft te maken met het aantal geïnstalleerde netwerkfilter drivers. Windows 7 heeft een standaard limiet van 8, met een maximum toegestaan aantal van 14. Deze fout kan opgelost worden door de volgende Registersleutel aan te passen: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Network
    Verander de waarde van MaxNumFilters naar 14 (8 is standaard, 14 het maximale) door erop te dubbelklikken.

    maxnumfilter
  • Foutcode 0x80070002: Microsoft geeft hier het advies om de System Update Readiness Tool te gebruiken.Mocht dit niet werken, probeer dan het volgende:
    Klik start en typ cmd in het zoekvlak.
    Rechtsklik op cmd.exe en kies voor Uitvoeren als Administrator. Je komt nu in de opdrachtprompt. Typ sfc /scannow achter de prompt en druk op enter. SFC gaat nu de bestanden nakijken.
    Laat dit rustig uitlopen, herstart de PC en probeer SP1 nogmaals te installeren.

    Deze foutcode (ERROR_FILE_NOT_FOUND) betekent dat het systeem bepaalde bestanden niet kan vinden of dat deze beschadigd zijn. De System File Checker zoek en repareert (indien mogelijk) foute/missende bestanden. Helaas is het vaak zo dat als de SFC de fout niet kan herstellen er weinig anders opzit dan een herstelinstallatie (alleen mogelijk als je een Windows 7 installatie DVD hebt) of zelfs een volledig schone installatie (via de DVD of via een herstelpartitie) te doen.


Bronnen:
What's included in Windows 7 SP1
How to install Windows 7 SP1
What's the System Update Readiness Tool
?

facebook share  

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op BitsForums.nl

pijl2 Terug naar de Probleemoplossing-index