logo_news

 

Een eerste blik op Windows 7

Artikel door MW, op Wednesday, 15 October, 2008
Laatste update: 17 May, 2012 18:17

Eindelijk was het er dan, de pre-bèta van Windows 7. Met veel tromgeroffel werd het nieuwe besturingssysteem-in-de-maak getoond op PDC 2008 en kregen alle bezoekers een DVD-tje van build 6801 mee naar huis.

De meest in het oog springende verandering, de vernieuwde taakbalk die op PDC werd getoond, is echter ver te zoeken in deze build. Microsoft heeft deze en een aantal andere features verborgen, omdat ze nog niet correct werken en nog volop in ontwikkeling zijn. Echter, op de website within Windows vinden we een beschrijving hoe deze nieuwe taakbalk toch zichtbaar te maken is, met dit als resultaat:

Vooral heel handig zijn de zogenaamde jumplists, die per applicatie handige links bevatten.

Grappig detail hierbij is dat dit ook Aero Shake activeert. Wat is Aero Shake? Als je meerdere vensters open hebt staan maar je wilt alle vensters, behalve ééntje minimaliseren, dan schud je het venster dat je open wilt houden heen-en-weer, waarop de rest geminimaliseerd wordt. Nog eens keer schudden en alle vensters worden weer geopend.

Wat mijzelf vooral opvalt aan dit nieuwe besturingssysteem, is dat het voor een pre-bèta heel stabiel draait.
De meeste programma's laten zich zonder problemen installeren, zoals Microsoft had beloofd. Uitzondering zijn,
net als bij Vista overigens, programma's die op kernel niveau opereren, zoals virusscanners.

Wat mij ook opvalt is het aanbod van out-of-the-box drivers in Windows 7. Op mijn Asus laptop werkt alle hardware naar behoren na de installatie en laat Apparaatbeheer geen gele uitroeptekens zien. Dat is na een Vista installatie wel anders. Een succes dus.

Kijken we naar Verkenner dan valt op dat de Places Bar een aantal nieuwe onderdelen laat zien. Zo vallen de onderdelen Libraries en Homegroup op. Libraries is in feite de nieuwe benaming voor de Gebruikersmap en hier vind je de standaard mappen terug, onderverdeelt in Libraries. Je kunt zelf Libraries toevoegen, dit kunnen mappen op je harde schijf zijn, maar ook netwerkshares. Per Library kun je verschillende mappen toevoegen. Zo kan de Pictures Library verschillende mappen met foto's bevatten, van verschillende (netwerk) lokaties. Zo kun je makkelijker overzicht houden.

Het onderdeel Homegroup moet het makkelijker maken om binnen een netwerkje bestanden en media te delen. Dit werkt echter (nu nog) alleen binnen een netwerk met Windows 7 PC's.
Netwerken met andere PC's werkt op de 'klassieke' manier, maar vreemd genoeg verschijnt mijn Vista PC niet in het netwerk, alleen de Media Library. De PC is echter wel benaderbaar door het netwerkpad (\\netwerkpc) in Verkenner in te voeren.

Een andere verbetering is UAC. De zogenaamde Secure Desktop is verdwenen, je scherm wordt niet meer gedimd.
En, je kunt zelf instellen hoe vaak je gewaarschuwd wilt worden. Tot opluchting van vele gebruikers waarschijnlijk.

uac

 

Deel 2, Windows Media Player 12pijl


facebook share  


Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder op
BitsForums.nl

pijl2 Terug naar de Nieuws-index